Totul despre cosurile de gunoi stradale

Category:
Cover articol formatii Cosuri de gunoi stradale

Conpania Casa de Comert Dona NU se ocupa de ridicarea, sortarea sau depozitarea deseurilor pentru persoane fizice sau juridice.

Rolul blogului nostru este de a veni in sprijinul persoanelor interesate. Noi te putem ajuta cu recipientele necesare pentru colectarea si depozitarea selectiva a deseurilor de orice gen.

Introducere

Designul urban este procesul de proiectare si modelare a strazilor, oraselor si satelor.

Spre deosebire de arhitectura, care se concentreaza pe proiectarea cladirilor individuale, designul urban se ocupa de o gama mai larga de astpecte cu scopul de a face zonele urbane functionale si durabile:

  • diferite tipuri de constructii;
  • strazi și spatii publice;
  • cartiere si orașe intregi.

Cosurile de gunoi stradale, semnele directionale si informative, spatiile de joaca, bancile, fantanile, solutiile de iluminat, toate fac parte din mobilierul urban, folosit pentru dezvoltarea functionalitatii comunitatii respective.

Caracteristici cosuri de gunoi stradale?

Cosurile de gunoi stradale s-au transformat cu timpul dintr-un element necesar pentru gestionarea deseurilor, intr-o adevarata piesa de mobilier urban.

Aceasta evolutie s-a datorat implicarii active a achitectilor si designerilor de specialitate care au adus solutii noi pentru orasul/satul in care locuim.

De-alungul timpului au fost dezvoltate mai multe modele de cosuri de gunoi stradale.

De la modelul simplu realizat exclusiv din metal, la cosuri de gunoi de forma unor ghivece sau chiar cosuri de gunoi stradale colorate diferit pentru colectarea selectiva.

Diversitatea de materiale si culoare iti ofera o flexibilitate mare in alegerea modelului de cos de gunoi stradal. Astfel incat sa ai de unde alege modelul potrivit pentru a se integra in aspectul general al zonei in care va fi amplasat.

De asemenea, exista si cosuri de gunoi pentru exterior cu mai multe compartimente in interior. Pentru fiecare dintre cele 4 categorii principale de deseuri: hartie, carton, sticla, resturi de mancare.

Cel mai des intalnit model de cos de gunoi stadal este cel din plastic cu sistem de prindere pe stalp, despre care o sa si vorbim mai departe in articol.

cosuri de gunoi stradale

Dimensiunile recipientului

Avand capacitatea de 50 de litri si latimea 43x32x78 cm

Dimensiunile si capacitatea pentru fiecare model de cos gunoi pot fi gasite in fisele tehnice de produs de la producator sau de la distribuitor.

Materie Prima

Acesta este confectionat din Polietilena de inalta densitate, materia prima fiind la prima injectie.

Este rezistent la fluctuatiile de temperatura (+/-35 grade c°), la socuri, raze ultraviolete si infrarosu, in cazul unei surse de foc, nu intretine flacara.

sistem prinde cos de gunoi stradal

Instalarea propriu-zisa a cosurilor

Cosurile de gunoi stradale sunt prevazute cu un sistem de prindere:

  • feronerie zincata inele de prindere cu surub;
  • portiune metalica pentru stingerea tigarilor;
  • sistem de inchidere cu cheie;
  • corp colector maner metalic pentru manipulare;
  • sistem de prindere si rabatare a cosului detasabil;

Instalarea acestora se face foarte simplu, printr-una dintre cele 2 metode:

  • montand cosul de gunoi ori pe stalpul propriu (care poate fi comandat separat);
  • pe un stalp deja existent (iluminat, semn infotmativ etc).
Cos de gunoi stradal cu sistem prindere

Culori disponobile pentru colectarea selectiva

Aceste cosuri de gunoi sunt disponibile in multe culori inclusiv pentru colectarea selectiva albastru, galben, verde, portocaliu, negru

Mai mult decat atat, ele pot fi personalizate spre exemplu cu numele autoritatii contractante, cu numele orasului sau cu un mesaj relevant.

Mentenanta produselor

Mentenanta corespunzatoare a acestor recipiente de gunoi poate prelungi viata de exploatare cu pana la 60%.

Indiferent de modelul de cos de gunoi de exterior pe care l-ai ales, poti utiliza sau nu saci de gunoi speciali pe dimensiune.

Desi, aparent utilizarea sacilor de gunoi este un cost suplimentar, pe termen lung practica demonsteaza contrariul.

Astfel, primaria sau autoritatea locala responsabila economiseste prin timpi scazuti pentru colectarea deseurilor si un proces mai rapid de igienizare a recipientelor.

Lunar sau imediat dupa momentul golirii cosurilor de gunoi, acestea ar trebui verificate daca prezinta defecte, deformari si daca structura lui este inca stabila.

Odata pe an, se recomanda verificarea structurii complete, stalp + cos de gunoi. Datorita vremii stabilitatea acestora poate fi afectata.

Livrarea se poate face oriunde in Romania si este gratuita pentru cantitati mai mari de 30 de bucati.

Fisa tehnica a produsului cu dimensiunile cu toate caracteristicile tehnice o gasesti pe pagina de produs a cosurilor stradale de gunoi.

Unde sunt folosite cosurile de gunoi stradale?

Cosurile de gunoi stradale sunt deobicei amplasate in zone cu circulatie mare de persoane: strazi si bulevarde importante, zona proxima institutiilor publice cu trafic mare de persoane: gradinite, scoli, muzee sau alte autoritati.

De asemenea, acestea ar trebui amplasate in parcuri, in apropierea statiilor de transport public. piete urbane si agroalimentare, sau in zone in care deobicei se organizeaza eveinimente

Cosuri de gunoi stradale pentru colectarea selectiva?

Cos stradal de gunoi portocaliu
Cos gunoi stradal galben
cosuri de gunoi stradale

Cosurile de gunoi de exterior dupa cum am spus sunt disponibie inclusv in culorile reprezentative pentru colectarea selectiva.

Folosirea cosurilor de gunoi stradale pentru colectarea selectiva poate ajuta la educarea cetateanului in acest sens, de a-l face responasbil de consumul si cantitatea de deseuri produsa.

Bineinteles, ca prin simpla instalare a unor astfel de recipiente de gunoi nu va disparea problema cantitatii enorme de gunoi neselectat, dar este un pas in plus.

Este nevoie si de o campanie de informare cu privire la impactul pe care il avem prin cantitatea de gunoi pe care o producem si nu o triem.

In Romania, in 2015, la 343 de kg de deseuri pe cap de locuitor, doar 15% reprezinta deseuri colectate selectiv.

N-a venit momentul sa luam atitudine, ci deja suntem in intarziere.

Tu cat mai ai de gand sa amani?

TAGS:

Lasă un răspuns