Sprijina eforturile pentru protectia mediului

Category:
voluntar-protectia-mediului-inconjurator

Conpania Casa de Comert Dona NU se ocupa de ridicarea, sortarea sau depozitarea deseurilor pentru persoane fizice sau juridice.

Rolul blogului nostru este de a veni in sprijinul persoanelor interesate. Noi te putem ajuta cu recipientele necesare pentru colectarea si depozitarea selectiva a deseurilor de orice gen.

Vreau sa fac ceva pentru mediu, dar nu am timp sau sau nu stiu cum si cu ce sa incep.

Din ce in ce mai multe persoane devin constiente de impactul pe care il au deseurile pe care le produce, asupra mediului incojurator.

Odata ce realizezi stadiul actual din Romania, de sub 5% reciclare a deseurilor si sub 13% colectarea selectiva, intelegi cat de importanta este orice contributie, in timp sau bani, oricat de mica.

Aacest articol te va ajuta sa ai o imagine de ansamblu asupra modalitatilor prin care te poti implica sau sustine actiunile pentru protectia mediului.

A fi voluntar pentru igienizarea si ecologizarea unei zone nu necesita o responsabilitate pe termen lung si cu mult timp necesar pentru participare.

 

  1. Sustine orgnizatiile de mediu prin donatii sau voluntariat

Sunt multe organizatii de profil care vorbesc despre impactul pe care societatea noastra il are asupra mediului si promoveaza totodaota un model de comprotatment responsabil fata de mediu.

In Romania avem organizatii internationale cat si nationale pentru protectia mediului, cum ar fi: World Wind Find for Nature, Green Peace, si respectiv Mai Mult Verde, Terra Mileniul III.

Mai sunt multe alte organizatii foarte bine cunoscute la nivel activ datorita implicarii Alburnus Maior, Salvatii Delta sau EcoStuff.

Majoritatea organizatiilor organizeaza periodic campanii de colectare selectiva a deseurilor, de igienizare a unor anumite zone sau de informare a publicului larg cu privire la protectia mediului.

De asemenea, multe organizatii de profil coordoneaza activitati de plantare in diferite zone ale tarii, in care este binevenit orice sprijin voluntar.

Implicarea fiecarei persoane in astfel de campanii cat si in restul timpului este foarte importanta pentru un impact general mai mare.

Donatiile clasice sau prin redirectionarea celor 2% din impozitul pe profit catre organizatiile pentru protectia mediului vor fi intotdeauna un suport foarte bun.

Doar ONG-urile declarate de interes public primesc finantare, si in acele cazuri este foarte mica, din partea statului, alfel, acestea supravietuiesc din donatiile cetatenilor si prin proiectele finantate din fonduri europene.

 

  1. Promoveaza pe conturile tale de social media stiri si informatii despre impactul pe care il avem asupra mediului.

Daca ne-am face fiecare urmatorul caclcul cred ca am deveni multi dintre noi mai responsabili cu consumul, cu gestionarea deseurilor si cu reciclarea lucrurilor.

Daca bem 2 litri de apa pe zi, in 2 sticle de cate 1 litru, avem 2 sticle de plastic/zi * 20 milioane de locuitori inseamna 40 de milioane de sticle de plastic pe zi in Romania.

Nu vreau sa fac si calculul pentru an. La o rata de reciclare de sub 5% in Romania, lucrurile nu se dezvolta in interesul nostru al oamenilor.

Sunt multi oameni care nu stiu toate aceste lucruri. Aici poti interveni si tu.

Promoveaza pe conturile tale de social media, catre colegi si prieteni, campaniile de colectare a deseurilor din zona ta.

Sunt multe site-uri, blog-uri, si pagini de social media active in acest domeniu pe langa cele ale organizatiilor mentionate.

Le poti urmari pe cele pe care le apreciezi tu cel mai mult si sa le promovezi cat mai mult activitatea.

 

  1. Incepe si tu sa colectezi selectiv si sa reduci consumul

Ca sa ajungem sa reciclam trebuie sa colctam selectiv. Aceste lucru incepe cu fiecare dintre noi.

Cele mai simple lucruri pe car le poti face fara sa depinzi de firma de salubrizare sau alti colectori de gunoi este sa colectezi sticla de plastic, hartia si bateriile.

Daca vrei o abordare completa privind reciclarea citeste articolul despre cum sa scapi de mirosurile neplacute.

Gasesti puncte de colectare pentru aceste 3 tipuri de deseuri la tot pasul, in cadrul supermarket-urilor din orice oras din Romania.

Marele avantaj este ca le poti depozita intre vizitele la supermarket fara riscul unor mirosuri neplacute sau probleme de igiena.

Sunt foarte multe aplicatii moderne cu harti interactive care iti arata distanta fata de punctele de colectare pentru diferite tipuri de deseuri, care-ti simplifica complet procesul.

Redu consumul de produse prin reciclarea celor vechi. Ai surse de idei nelimtiate in mediul online despre cum poti transforma anumite produse pe care oricum le cumperi.

Redu consumul de energie si apa. Nu lasa niciodata lumina sau apa curgand. Este un consum fara sens de resurse si energie pentru reutilizare.

 

  1. Incurajeaza donarea de 2% catre organizatiile mediu

Pe langa propria donatie poti incuraja alte persoane din jurul tau, sa faca acelas lucru folosindu-se de rediretionarea celor 2% catre organizatiile mediu, in loc sa ajunga la bugetul de stat.

Conform ultimelor modificari legislative propuse, redirectionarea va putea fi valabila pe mai multi ani nu doar un singur an ca pana acum.

Astfel, ca orice persoana sau companie in plus care va sustine organizatiile pentru protectia mediului, va avea un impact mult mai mare, cu un efort mai mic din partea lor.

Doar ONG-urile declarate de interes public primesc finantare din partea statului, si in acele cazuri valoarea este foarte mica, alfel, acestea supravietuiesc din donatiile cetatenilor si prin proiectele finantate din fonduri europene.

 

  1. Propune in administratia blocului tau sau in comunitatea locala colectarea selectiva

Pe langa implicarea ta directa, prin actiuni de voluntariat, donatii sau promovarea protectiei mediului inconjurator, poti promova aceasta abordare responsabila la nivel mai mare.

Folosind exemplul personal si promovand avantajele fiscale prin cantitati considerabile de deseuri reduse predate companiilor de salubrizare, incurajeaza colectarea selectiva in blocul sau pe strada pe care locuiesti.

Un alt factor pe care il poti promova in mod similar este utilizarea becurilor economice pentru iluminatul in interior si exterior.

 

  1. Urmareste surse de informare pe reciclare creativa

Sunt o multime de surse de informare pe protectia mediului inconjurator de la site-uri si blog-uri la conturi de Facebook sau Pinterest care promoveaza idei creative de reciclare a produselor de larg consum.

Am scris anterior articole despre modalitati de reciclare selectiva, de exemplu cum ai putea reutiliza sticlele din plastic pe care oricum le achizitionezi pentru apa/suc sau altele.

Astfel, reciclarea e distractiva si economa pe langa responsabila fata de mediu.

 

  1. Raporteaza zone in care sunt depozitate deseuri illegal

Folosind aplicatiile Let’s Do it Romania sau CivicAlert.ro poti raporta foarte usor direct de pe telefonul mobil, zone in care este depozitat gunoi de orice tip in mod necorespunzator.

Sunt foarte multe aplicatii care te ajuta sa pui umarul la un mediu mai curat.

Este o forma usoara de implicare care presupune doar timpul accordat pentru raportarea prin aplicatie fara alte obligatii pe termen lung.

 

Concluzie

Nu este complicat sa pui un umar la protejarea mediului. Foloseste tehnologia si totul va fi foarte simplu.

Daca vrei sa donezi sau sa te implici in mod direct, sau amandoua, tu alegi, dar e momentul sa te alaturi celorlalti care au inceput deja.

Cu cat ne implicam mai multi, cu atat este mai usor sa avem un mediu sanatos pentru noi toti!

Orice forma de implicare si de reducere a impactului asupra mediului conteaza.

Conpania Casa de Comert Dona NU se ocupa de ridicarea, sortarea sau depozitarea deseurilor pentru persoane fizice sau juridice. Rolul acestui blog este de a veni in sprijinul persoanelor interesate. Noi te putem ajuta cu recipientele necesare pentru colectarea si depozitarea selectiva a deseurilor de orice gen.

TAGS:

Lasă un răspuns