Solutii pentru colectarea deseurilor municipale

Category:
deseuri municipale - depozitare si colectarea

Conpania Casa de Comert Dona NU se ocupa de ridicarea, sortarea sau depozitarea deseurilor pentru persoane fizice sau juridice.

Rolul blogului nostru este de a veni in sprijinul persoanelor interesate. Noi te putem ajuta cu recipientele necesare pentru colectarea si depozitarea selectiva a deseurilor de orice gen.

Toata primariile din Romania au responsabilitatea de-a crea infrastructura si de asigura serviciile necesare colectarii si depozitarii deseurilor municipale in conditii optime.

In prezent in Romania, companiile din domeniu au in portofoliu o serie de produse care raspund acestor nevoi din care fiecare Primarie in functie de nevoie poate alege.

Bineinteles fiecare tip de produs are avantajele si dezavantajele sale, nu este un raspuns corect indiferent de sitautie.

Unele sunt nevoile unei comune mici eventual formata din 2 sate mci in comparatia cu o primarie de sector din Bucuresti sau cu a unui oras de peste 50.000 de locuitori.

Din acest motiv iti recomandam sa citesti cu foarte mare atentie acest articol pentru a face achzitia in cunostinta de cauza si sa eviti situatii in care este nevoit(a) sa reiei procedura de achzitii.

Containere Igloo

Dupa cum ii spune si numele acest tip de container este unul in forma de igloo, sau clopotel cum spun altii.

Realizat din plastic are o capacitate de 1.100 de litri sau  1.1. m3 ceea ce ii permite depozitarea unor catitati mari de deseuri municipale.

Containerele igloo se gasesc in toate culorile colectarii selective si au un orificiu in partea de sus pentru aruncarea deseurilor in interior.

Deasupra este prevazut cu 2 inele folosite la cuplarea cu bratul de tip macara al autospecialei pentru transport sau pentru eliminarea deseurilor prin partea inferioara.

Sunt deobicei folosite in zone cu o densitate mare de persoane pe zi pe m2: gari. autogari, statii de metro, universitati, locuri in care organizeaza concerte, zone comerciale si rezidentiale.

Aspectele negative: necesita o autospeciala pentru transport si golire, voluminos si inestetic, nu blocheaza complet mirosul

Containere semi ingropate

Containere de 3m3 sau 5m3 ingropate partial in pamant. Partea exterioara a continaer-ului semi intropat poate fi din lemn sau inox si sunt prevazut cu sisteme de sigurant pentru copii.

Desi acest tip de containere are capacitate chiar mai mare daca cel igloo, in unele cazuri, deci este mai voluminos nu are acelas impact negativ la nivel estetic urban.

Fiind semi-ingropate doar o partea din tot volumul lor este le vedere pentru persoanele trecatoare, atragand mult mai putin atentia dar putean colecta aceleasi cantitati sau chiar mai mari de deseuri municipale.

Aceasta varianta  este foarte buna pentru Primariile care au distante mari intre punctele de colecare ale deseurilor municipale si gropile aferente de gunoi.

Utilizarea unor astfel de containere cu capacitatii net superioare va implica mai putine interventii pentru golire si deci costuri mai mici de gestionare post achizitie.

Un importanta avantaj al containerelor semi-ingropate in comparatie cu cele igloo este ca datorita sistemul de protectie pentru copii cu capac, izoleaza complet mirosurile neplacute.

Aspecte negative: costuri mari la achizitia initiala, autoutilitare speciale pentru manipulare, se golesc prin partea de jos odata ce sunt ridicate deasupra unei alte masini care va transporta gunoi propriu-zis.

Eurocontainere metalice sau din plastic

O alta solutie pentru colectarea si depozitarea deseurilor municipale in cantitati mari si foarte mari.

In functie de producator sau comerciant gasesti containere din metal sau plastic cu capacitatii de la 600litri la 1100 de litri.

Cel mai important avantaj al acestui tip de produs in comparatie cu celelalte 2 produse de largi dimensiuni, este manevrabilitatea usoara datorata de sistemul de roti pe care-l au.

Un alt punct forte de mentionat pentru containerele de gunoi este capacitatea de-a izola mirosurile neplacute deoarece sunt prevazut cu capac inclusiv pentru fereastra care se foloseste pentru aruncarea gunoiului.

Aspecte negative: autoutilitare speciale pentru manipulare si golire

(Euro)Pubele din plastic

Pubelele de gunoi, fie ele la standarde europene sau nu reprezinta cea mai cunoscuta solutie pentru colecatarea si depozitarea gunoiului.

Ele se gasesc in 3 dimensiuni diferite: pubele de 120 de litri, pubele de 240 de litri si respectiv pubele de 360 de litri.

Cele mai mici, de 120 si 240 de litri sunt folosite la nivel individual de catre orice persoana.

Cele mai mari de catre companii cu trafic mare de persoane clienti/staff: restaurant, bar, companii multinationale, cladiri de birouri, spitale, clinici medicale, scoli private.

Pubelele cu capacitatea de 360 de litri pot fi folosite pentru locatii adminsitrare de primarie, dar care aduna multi oameni la un loc: parcuri, zone in care organizeaza concerte sau targuri, scoli si universitati, institutii cu multi oameni in organigrama.

Atunci cand te pregatesti sa achizitionezi acest tip de produse, nu uita ca poti gasi foarte usor atat europubele noi cat si europubele seond hand, acestea din urma fiind mult mai ieftine.

Cosurile de gunoi stradale

De asemenea o solutie foarte bine cunoscuta, cosurile de gunoi stradale reprezinta o solutie pentru colectarea si depozitare deseurilor in anumite zone ale unei oras/localitati.

Cosurile de gunoi stradale sunt un produs versatil. Pot fi usor fixati atat pe stalpii deja existenti pe strada cat si pot fi achizitionati cu propriul sistem de fixare.

Astfel, ai o flexiblitate completa pentru pot fi amplasati. Fiind de mici dimensiuni pot fi transportati cu usurinta chiar si in zonele mai greu accesibile sau chiar deloc autoturismelor.

Avand capacitatea maxima de 50 de litri, cosurile de gunoi stradale pot fi golite de catre orice persoana folosind o cheie speciala pentru a desface partea inferioara.

Se pot folosi saci adecvati pentru o manipulare cat mai igienica a acestora. Sunt disponibile in culorile simbolice colectarii selective.

Fisa Tehnica Cosuri de gunoi stradale (format pdf)

Vezi detaliile fiecarui produs inclusiv fsa tehnica:

TAGS:

Lasă un răspuns