Cum sa economisesti bani din Colectarea Selectiva?

Category:

Conpania Casa de Comert Dona NU se ocupa de ridicarea, sortarea sau depozitarea deseurilor pentru persoane fizice sau juridice.

Rolul blogului nostru este de a veni in sprijinul persoanelor interesate. Noi te putem ajuta cu recipientele necesare pentru colectarea si depozitarea selectiva a deseurilor de orice gen.

Daca de te implici in colectarea selectiva pe langa contributia la protejarea mediului, ai posibilitatea de a economisi bani, indiferent ca faci asta acasa sau la locul de munca.

Desi, castigul material nu ar trebui sa fie principala motivatie pentru a colecta selectiv deseurile, economisrea unor bani este un avantaj suplimentar.

De ce sa renunti la niste bani, fie ei si putini, daca nu necesita foarte mult efort?

Reutilizarea produselor deja achizitionate

Reutilizarea produselor anterior achizitionate sub forma altor produse utile pentru tine, te va ajuta sa eviti cheltuirea de bani suplimentari.

De exemplu, peturile sau sticlele de plastic pot fi transformate in foarte multe obiecte cum ar fi: palnie, recipient pentru maruntisuri, suport pixuri/stilouri, barci, si multe altele.

Vezi toate ideile la care ne-am gandit noi in articolul „Cum pot fi reutilizate sticlele din plastic”.

Un alt exemplu in acest sens ar putea fi reutilizarea pubelelor de gunoi sub forma altor produse, idei pe care le-am adunat in articolul „Pubela de gunoi nu este doar pentru gunoi”.

Astfel, in loc sa cumperi un ghiveci de flori pentru curte il poti confectiona dintr-o pubela veche, fara sa mai cheltui alti bani.

Cosulete dim plastic pentru obiecte marunte

Vanzarea sau schimbul de produse

Vanzarea de produse secondhand intre persoanele private si nu numai, a cunoscut o puternica dezvoltare in ultima perioada.

Site-uri precum olx, lajumate sau publi24 sunt doar cele mai cunoscute exemple de platforme care mijlocesc astfel de tranzactii.

In cadrul acestor platformei poti vinde sau schimba produsele pe care nu le mai folosesti cu unele care ti-ar fi utile.

Astfel, eviti cheltuirea de bani suplimentari pentru achizitionarea noilor produse de care ai nevoie. Ori faci schimb direct, ori te folosesti de banii primiti pe bunul pe care l-ai vandut.

Publicarea de anunuturi pe platformele de vanzare mentionate este usoara si gratuita in majoritatea cazurilor.

Mai mult decat atat, poti incerca acelas lucru si in marketplace-ul de pe Facebook sau postarea pe grupuri relevante.

Reciclarea produselor vechi in centrele specializate in colectarea si reciclarea deseurilor

Cam dintotdeauna au existat, inclusiv in Romania, centre de colectare a hartiei sau a sticlelor.

Cei nascuti inainte de 1985 isi aduc aminte cu siguranta despre aceste centre unde daca duceai hartie sau sticla primea o mica suma de bani pentru fiecare kilogram.

Ulterior, ne-am modernizat am inceput sa aspiram la stilul de viata estic si am inceput sa asociem astfel de  centre cu comunismul sau saracia.

Astazi, vreo 35 de ani mai tarziu, dinamica s-a schimbat, iar comportamentul nostru iresponsabil a inceput sa aibe un impact vizil asupra mediului incojurator.

Tot mai mult centre de colectare a deseurilor, tot mai multe plastice in apele naturale sau chiar in corpul pestilor, emisii de dioxid de carbon si aceasta lista poate continua oricat.

Astfel, tot din Vest de cativa ani vine prinde aripi tot mai mari un trend de schimbare a comportamentului vis-a-vis de deseurile pe care le producem.

Trend din care trebuie sa facem, ca vrem sau nu.

Recicland materiale precum (hartia, plasticul, aluminiul sau fierul) in aceste centre specializate te poate ajuta pe de-o parte sa eviti costurile necesare pentru transportul deseurilor in locurile special amenajate, eventual si o taxa suplimentara in acest sens.

Abia la final, un alt castig chiar daca este mic, este reprezentat de suma de bani primita de la aceste centre in schimbul deseurilor predate.

De exemplu, daca esti nevoit sa achizitionezi o baterie noua de masina, majoritatea comerciantilor oferta un discount consistent daca aduci vechea baterie, platind astfel mai putin pe noua baterie.

Aplicatii Smart pentru reciclarea deseurilor

Aplicatii reciclare si colectare deseuri

In Romania, universul lumii IT, nu puteau lipsi aplicatiile smart care sa ajute la eficientizarea procesului de depozitare si colectare selectiv a deseurilor.

Una dintre aceste aplicatii, care chiar te ajuta sa faci bani, este BuyMySell care presupun o bursa deseurilor.

Incercam sa cream o piata atat pentru vanzarea deseurilor, cat si pentru predarea gratuita a acestora catre firmele de reciclare, in functie de alegerea fiecaruia dintre noi.

Fiecare persoana poate publica stocurile colectate, iar firmele de reciclare pot licita pentru ele sau le pot colecta gratuit” (Bogdan Marin, initiator).  

Mai multe aplicatii SMART utile pentru gestionarea deseurilor gasesti in articolul dedicat pe care-l gasesti pe blog-ul nostru.

Scapa de plata unor taxe privind deseurile

Unele aplicatii sau ONG-uri de mediu au disponobil un adevarat sistem de colectare a deseurilor grele cum ar fi aparatura eletronica sau electrocasnica.

In cazul in care, pentru aparatul (sau aparatele respective) nu exista o campanie de buyback sau de-a oferi un disccount in schimbul aparatului vechi, poti apela la ajutorul acestor aplicatii sau organizatii.

Cu ajutorul lor poti scapa de aparatele vechi fara a mai plati transportul la groapa de guno precum si taxa de groapa.

Daca ai o cantiate minima de deseuri, care difera de la caz la caz, poti solicita ridcarea acestora prin intermediul uneia dintre aplicatii sau scriind unei organizatii de protectia mediului.

Concluzie

De ce sa pierzi bani cu deseurile, cand poti cheltui mai putin sau chiar castiga bani.

Ai foarte multe instrumente la indemana care-ti pot face viata mai usoara fara a fi nevoie de cine stie ce efort din partea ta.

Defapt, ceea ce-ti lipseste este motivatia de a incepe si ambitia de a merge pana la capat. Oricum amanarea nu e solutie nici in cazul asta cum nu este nici in altele.

Deci, cand incepi? Nu sti de unde sa incepi?

Ti-am pregatit cateva sfaturi si iti recomandam sa citesti „Cum reciclez fara efort?” sau/si „Sprijina eforturile pentru protectia mediului”.

Conpania Casa de Comert Dona NU se ocupa de ridicarea, sortarea sau depozitarea deseurilor pentru persoane fizice sau juridice. Rolul acestui blog este de a veni in sprijinul persoanelor interesate. Noi te putem ajuta cu recipientele necesare pentru colectarea si depozitarea selectiva a deseurilor de orice gen.

Lasă un răspuns