Cum reciclez fara efort?

Category:
Cum sa reciclez fara efort

Conpania Casa de Comert Dona NU se ocupa de ridicarea, sortarea sau depozitarea deseurilor pentru persoane fizice sau juridice.

Rolul blogului nostru este de a veni in sprijinul persoanelor interesate. Noi te putem ajuta cu recipientele necesare pentru colectarea si depozitarea selectiva a deseurilor de orice gen.

Cum sa reciclez fara efort, fara sa cumperi vreu-un instrument sau unealta speciala?

Ideile pe care le vei descoperi in acest articol sunt complet practice si nu necesita vreo pregatire tehnica anterioara.

Pot fi puse in practica de orice companie indiferent de numarul de angajati sau buget.

Ne-am gandit anume, la solutii simple ce pot fi puse in practica de oricine, la indemana la birou sau acasa.

Trebuie, doar sa ai putina vointa sa te organizezi. Oricum iti pasa, asta e clar, daca ai ajuns pana aici si pentru asta vrem sa te felicitam.

 

Ce si cum poti colecta selectiv fara efort?

Unde si cum poti scapa de ceea ce-ai colectat fara drumuri si griji in plus?

Sunt doar cateva din intrebarile la care vei gasi raspunsuri in acest articol.

Odata facut efortul la inceput pentru a te organiza, o sa realizezi ca defapt nu faci aproape nimic in plus, dar protejezi mediul.

Obisnuieste-te sa reciclezi, inainte sa primesti amenzi.

Conform unui proiect de lege al Ministeriului Mediului, fimele vor plati in functie de cantitatea de deseuri pe care o produce.

Mai mult decat atat, un alt proiect de lege vizeaza impunerea unei taxe de tip garantie pentru PET-uri (sticlele de plastic) pentru incuraja reciclarea lor.

Majoritatea super-market-urilor si hypermarket-urilor acum recipiente de colectare a bateriilor.

Acestea deobicei sunt amplasate in interior langa casele de marcat sau langa terminalele de plati.

Astfel, atunci cand te duci la cumparaturi poti duce si bateriile la punctul de colectare din supermarket-ul respectiv.

Pentru acest articol, am ales reciclarea hartiei, plasticului, bateriei si sticlei.

Le poti implementa pe toate sau doar pe unele, dar macar incepe cu una dintre ele, care-ti este tie mai usor.

Am ales aceste variante pentru ca sunt mai usor de gestionat deoarece nu contin lucruri perisabile, pe cale de consecinta nu produc mirosuri neplacute sau probleme de igiena.

 

Reciclarea hartiei

Salveaza copacii, padurea – natura!

Defrisarea este de cativa ani mai mult decat un subiect Tabu in Romania.

Cu toate acestea, realitatea este aceeasi – S-A DEFRISAT MASIV.

Chiar daca tu nu vrei sa utilizezi hartie reciclata, colecteaza separat hartiile pe care in mod normal le-ai arunca la gunoi, si trimite-le la reciclare.

Sunt multe companii carora le place si se mandresc cu fapta ca utilizeaza hartie reciclata.

Depozitarea hartiei este foarte simpla, poti folosi orice cutie inclusiv cea de la top-urile de hartie, doar e dimensiunea potrivita.

Hartia nu produce miros si atunci poate fi depozitata pe termen lung.

Folosind una dintre aplicatiile de mediu poti identifica locatiile centrelor de colectare a hartiei din apropierea ta si sa duci hartia colectata atunci cand iti este in drum.

 

Reciclarea plasticului

Plasticul ramas din recipientele produselor pe care le consumam: pet-uri, bidoane, caserole, produse de igiena personala, se descompun extrem de greu.

Din acest motiv, colectarea selectiva a plasticului pentru a-l reutiliza sau recicla la nivel industrial este foarte importanta in lupta pentru protectia mediului.

Totusi, exista un avantaj. Aceste recipiente din plastic pot fi usor utilizate pentru perioade mai lungi evitand reachizitionarea.

Sau, pot fi transformate cu usurinta in alte produse utile pentru birou, casa sau gradina. De altfel, exista o adevarata masa de consumatori de reciclare creativa.

Exista multe persoane care fac acest lucru si din pasiune, pentru a-si stimula propria creativitate, nu doar din respect pentru mediu inconjurator.

Am scris si vom continua sa adaugam noi idei despre cum pot fi reutilizate sticlele de plastic sub forma altor produse.

 

Colectarea selectiva a sticlei

Probabil cea mai complicata in comparatie cu celelalate tipuri de deseuri discutate, sticla, este mai greu de colectat selectiv datorita volumului.

O alta problema poate interveni in transportul sticlei, se poate sparge usor, produce zgomot si exista inclusiv riscul de a te taia.

Cu toate acestea, si sticla ca si hartia, bateriile si plasticul, nu produce miros sau probleme de igiena in zona in care sunt depozitate.

Chiar daca obiectele de sticla s-au spart pe perioada depozitarii sau in timpul transportului, aceasta tot poate fi reciclata.

Cel mai important aspect de luat in considerare in reciclarea sticlei este ca permite reciclarea 100% pentru un numar nelimitat fara a degrada produsul in vreun fel.

Spre deosebire, de hartie, care cu fiecare proces de reciclare, se dgradeaza, inclusiv culoarea se schimba.

 

Colectarea selectiva a baterilor

Bateriile de la telecomanda, mouse, tastatura, alarma, camera si asa mai departe.

Bateriile reprezinta o alta categorie de produse pe care o consumam si de care avem nevoie zilnic, dar care din pacate are un efect extrem de nociv asupra mediului.

Din acest motiv, inclusiv la noi in tara, cand iti schimbi de exemplu bateria masinii, primesti reducere considerabila la cea noua, daca o predai pe cea veche.

Chiar unele firme te obliga, altfel nu sunt de acord sa-ti vanda, ceea ce apreciem a fi o atitudine responsabila pentru orice companie.

Daca ai nevoie poti apela inclusiv la organizatii sau companii care colecteaza gratuit deseuri electrice si electronice, inclusiv baterii.

Un mod ingenios de te organiza pentru colectarea separata a bateriilor este folosind un bidon de plastic, taiat la jumatate.

Orientat cu capacul in jos iti va permite golirea lui cu mare usurinta fara a-l scoate din locul in care l-ai fixat.

Poti folosi scotch pentru a fixa dispozitivul de colectare de peretele mobilierului de bucatarie in acelas compartiment cu cosul de gunoi.

Pentru sediile companiilor sau institutiilor publice, poti amplasa dispozitivele de colectare (fie ele si cutii cu un design dragut) oriunde in zona cosurilor de gunoi, din interiorul birourilor.

In functie de bugetul disponibil, unele companii pot achizitiona cosuri de gunoi de interior si europubele noi sau seconhand pentru colectarea selectiva.

In acest caz, compania care colecteaza selectiv are nevoie de un contract cu o firma de salubrizare in acest sens. Nu necesita costuri suplimentare.

Organizandu-te astfel, nu va fi necesara nicio actiune in plus din partea ta atunci atunci cand trebuie sa arunci bateriile uzate si nici macar nu implica un ‘drum nou’ pentru tine sau colegi.

Nu uita – Bateriile au un impact devastator asupra mediului si se dezintegreaza foarte greu.

IA ATITUDINE!

 

Concluzie

Foarte curand, colectarea selectiva si reciclarea nu vor mai fi un trend, sau o activitate a oamenilor din tarile vestice.

Fie ca vorbim de o companie, institutie publica sau de o gospodarie, inclusiv in Romania, cu totii o sa fim obligati sa facem acest lucru alfel vom risca amenzi usturatoare.

Din acest motiv, e mai bine sa incepi de acum, sa te obisnuiesti sa colectezi selectiv deseurile, inainte de a plati prima amenda de acest gen.

Aboneaza-te la blog-ul nostru pentru primii periodic informatii si sfaturi relevante pentru viata responsabila (maximum 2 mail-uri pe luna) fata de mediul inconjurator.

Conpania Casa de Comert Dona NU se ocupa de ridicarea, sortarea sau depozitarea deseurilor pentru persoane fizice sau juridice. Rolul acestui blog este de a veni in sprijinul persoanelor interesate. Noi te putem ajuta cu recipientele necesare pentru colectarea si depozitarea selectiva a deseurilor de orice gen.

TAGS:

Lasă un răspuns