Cum pot fi reutilizate sticlele din plastic

Category:
Cover-Articol Cum poti reutilzia sticlele din plastic Casa de Comert Dona

Conpania Casa de Comert Dona NU se ocupa de ridicarea, sortarea sau depozitarea deseurilor pentru persoane fizice sau juridice.

Rolul blogului nostru este de a veni in sprijinul persoanelor interesate. Noi te putem ajuta cu recipientele necesare pentru colectarea si depozitarea selectiva a deseurilor de orice gen.

De ce sa reutilizam sticlele din plastic?

Sticlele din plastic pe care le folosim zilnic pentru apa, suc si nu numai reprezinta poate cea mai mare cantitate de deseuri pe care o producem.

La o sticla 1 litru de apa pe zi pe cap de locuitor, intr-o zi sunt cel putin 23 de milioane de pet-uri folosite, daca inmultim cu 365 zile intr-un an, ajungem la o cifra cu prea multe zerouri.

Lacul Bicaz, fotografiat în iunie 2013. Foto ziarpiatraneamt.ro Lacul Bicaz, iunie 2013. Foto: ziarpiatraneamt.ro[/caption]

Nu putem bea mai putina apa pe zi, asta e clar.

Fara efort sau in schimbul unui mic efort putem reduce considerabil cantiatea de pet-uri aruncate zilnic si putem economisi si bani in acelas timp.

 

Cum?

Reutilizand pet-urile transformandu-le in obiecte cu alt scop, dar de ajutor pentru noi.

Folosind Tehnologia si Creativitatea putem transforma usor sticlele din plastic in alte obiecte utile pentru noi si astfel sa nu mai achizitionam alte produse din plastic.

Un mare avantaj al sticlelor din plastic este ca nu au un miros neplacut si pot fi depozitate perioade mai lung, ceea ce-ti confera posiblitatea de a merge odata pe luna la punctul de reciclare.

Unele idei sunt mai usor de implemtat decat altele, dar am inclus cat mai multe in acest articol pentru a sublinia ca trebuie doar sa ne implicam si sa ne folosim de Tehnologie si Creativitate in interesul nostru, solutii clar exista.

Orice demers in acest sens poate fi fructificat de companii si institutii publice la nivel de comunicare pentru a promova imaginea unei entitati responsabile in privinta mediului inconjurator.

 

Idei creative pentru reutilizarea sticlelor din plastic

 

  1. Panou solar construit manual din sticle plastic pentru incalzirea apei

Un ecologist din Brazilia a dezvoltat un panou solar de incalzire a apei in special pentru gospodariile sarace cu ajutorul plasticului si a cartonului.

Cuprul, cel mai scump element din instalatiile standard, de tip panou solar, a fost incoluit de 100 pet-uri si 100 de cutii de carton de lapte.

Panou solar din sticle din plastic Foto: www: renovat.ro[/caption]

Sursa informatii si poza: renovat.ro

 

  1. Bratari elegante si personalizate din plastic

Folosind sticlele de minm 1 litru din plastic pentru apa sau suc, o foarfeca, scotch, ata, ac, material poti construi bratari de mana, frumoase si personalizate pentru tine sau pentru a le face cadou.

Bratari persomalizate din plastic reciclat Foto: www.ziare.com[/caption]

Sursa informatii si poze: http://www.ziare.com/aqua-carpatica/stiri-aqua-carpatica/idei-de-reciclare-pentru-pet-urile-aqua-carpatica-1195508

 

  1. Ghivece si glastre pentru flori

Cu ajutorul unui bidon din plastic de 5 litri, foarfeca pentru a taia bidonul dupa plac, o bucata de carton pentru a proteja marginea, poti obtine un ghiveci 100% personalizat.

Fixeaza cu ajutorul scotch-ului sau lipiciului cartonul de marginea bidonului.

Poti introduce si o punga de plastic interior, adauga pamantul si florile, iar apoi o poti uda. Punga va ajuta suplimentar la retinerea apei.

Poti folosi vopseaua pentru a-i da un aspect placut noului „ghiveci”.

De asemenea, cu ajutorul unui capsator sau folosind lipiciul iti poti  prinde hartie colorata sau diferite tipuri de materiale pentru a-ti personaliza ghiveciul pe exterior.

Sursa informatii si poze: http://www.ziare.com/aqua-carpatica/stiri-aqua-carpatica/idei-de-reciclare-de-la-aqua-carpatica-ghiveciul-de-5-litri-1192397

Mai multe idei poti gasi la: http://adevarul.ro/life-style/stil-de-viata/idei-refolosirea-sticlelor-plastic-glastre-flori-decoratiuni-interioare-1_553b57cacfbe376e3589a54a/index.html

 

  1. Pusculita sau recipient pentru din bidonul din plastic de 5 litri

Pusculita. Se contruieste folosind aceleasi instrumente ca si in cazui ghiveciului: bidon plastic, foarfeca, scotch, carton, hartie sau alte materiale pentru personalizare (lista poate continua).

Sectioneaza bidonul pe una dintre laturi pentru a introduce banii inauntru.

Mai mult decat atat, daca nu blochezi accesul la capacul bidonului vei putea aveam acces la bani fara sa distrugi pusculita.

Sau poti folosi zona capacului pentru constructia botului de porcusor asociat cu pusculita de bani.

Pusculita din bidon de plastic recilat Foto: www.ziare.com[/caption]

Sura informati si poza: http://www.ziare.com/aqua-carpatica/stiri-aqua-carpatica/idei-de-reciclare-de-la-aqua-carpatica-ghiveciul-de-5-litri-1192397

 

  1. Palnie din plastic

Poate cea mai cunoscuta metoda de transformare a plasticului unei sticle in ceva util. Daca tai sticla aproape de dop, de jur imprejur, obtii o palnie cu dopul drept cale de scurgere.

In mod similar cu exemplele anterioar, pot imbraca buza/marginea de plastic carton pentru a nute taia si pentru ai un aspect estetic placut.

 

  1. Cosuri pentru lucruri marunte

Cosuri pentru lucruri marunte utile in special in atelierele de creatie, birourile de desingeri de produs dar si pentru spatiile de birouri, astfel incat lucruri marunte sa fie la un loc.

Cosulete dim plastic pentru obiecte marunte Foto: www.ziare.com[/caption]

Sursa informatii si poze: http://www.ziare.com/life-style/trucuri/ce-poti-face-cu-sticlele-de-suc-goale-1180688

 

  1. Suport Pixuri si stilouri

O alta posiblitate foarte cunoscuta de a transforma sticle de plastic intr-un alt obiect util, este suportul de birou pentru pixuri si stilouri.

Taie partea superioara a sticlei (cea cu dopul), foloseste carton pentru a te proteja de marginea de plastic ascutita.

Cu ajutorul lipiciului sau scocth-ului dublu adeziv poti lipi sfoara sau alte materiale pentru a imbraca suportul si pentru a-l personaliza dupa bunul plac.

Sursa poze si informatii: http://greatnews.ro/15-obiecte-ce-pot-fi-facute-din-sfoara

 

  1. Obiecte de decor sau/si Cadrouri hand-made

In cadrul unui concurs de educatie in domeniul reciclarii „elevii au demonstrat ca si deseurile pot fi o arta”.

„Am făcut o păpușă din ață, șervețele, o minge spartă și o sticlă de lapte” (Mariana Milescu, elevă în clasa a 9-a)

Sursa informatii si poze: http://radiocluj.ro/2017/04/10/elevii-au-demonstrat-deseurile-pot-fi-si-arta/

 

  1. Barci din sticle de plastic

In cadrul proiectul “Make it! Race it! Recycle it!”, fundatia Ecostuf din Timisoara organizeaza anual o competitie de ambarcatiuni pe raul Bega. realizate din materiale reciclabile.

O parte din aceste ambarcatiuni sunt construite exclusiv sau au in componenta sticle din plastic de diferite dimensiuni.

Sursa informatii si poze: http://www.mediafax.ro/social/galerie-foto-video-barci-din-sticle-de-plastic-bidoane-sau-carton-la-intrecere-pe-bega-in-cadrul-unei-competitii-16398760

 

  1. Case din plastic

Situatia economica precara a determinat unii din locuitorii din Panama sa gaseasca o solutie pentru construirea de case si adaposturi cu costuri foarte mici.

Folosind cadre din otel si armatura metalica pentru a nu pune lumea in pericol, locuitorii din Panama au construit case folosind zeci de mii de sticle din plastic.

Peretii cu sticle de plastic au fost finisati pentru izolatie si un aspect placut la fiinal.

Astazi, locuitorii din Panama se pot mandri cu dezvoltarea unui model de a construi case si adaposturi la buget redus folosind sticla de plastic reciclabila.

Casa din de sticle de plastic reciclat si carton din cutiile de lapte Foto: www.cunoastelumea.r.o[/caption]

Sursa informatii si poze: http://www.cunoastelumea.ro/orasul-din-pet-uri-in-panama-se-construiesc-case-din-sticle-de-plastic-reciclate

 

11. Cos de gunoi din sticle de plastic

Folosind doar sticle din plastic si ceve scotch sau sfoara putem construi un cos de gunoi de interior sau exerior. In cazul celor de interior, pentru un design placut poti folosi si alte materiale: carton, hartie colorata, panza sau orice alteceva ai la indemana.

Sursa: http://www.andreioprea.ro/7-idei-inedite-despre-cum-sa-refolosesti-sticlele-din-plastic.html

 

12. Canapea, scaun sau alte piese de mobilier

Psibilitatea tranformarii sticlelor din plastic pare un sir nesfarsit de idei. Cand citesc unele titluri imi vine greu sa cred, dar vazand pozele, filmuletele sau gandidu-ma putin cum s-ar putea face realizez ca este posibil si chiar usor de facut.

Sursa: https://www.youtube.com/watch?v=49V_CDRvj9A

 

Bonus: Uite un singur film cu 38 de astfel idei pentru reutilizarea sticlelor de plastic pe care oricum pe achizitionam odata cu produsele de baut.

 

Concluzie

Ideile prezentate sunt doar un numar mic in comparatie cu modalitatile in care am putea refolosi sticlele din plastic pe care oricum le cumparam zilnic.

Plasticul prezent sub atatea forme in jurul nostru ne-a invadat la propiu viata fiind evidenta problema cantitatii acestui de tip deseu si efectele sale dezastatoare asupra mediului.

Dureaza cel putin 45 de ani pentru cele mai simple obiecte din plastic pentru a se dezintegra. Din acest motiv noi am decis sa promovam intens europubelele second-hand, pentru a reduca inca odata cantitea de plastic consumata si aruncata la gunoi.

Pe cale de consecinta, depinde doar de noi toti oamenii cum reactionam in fata acestei situatii cu adevarat ingrijoratoare. 23 de milioane de sticle de plastic ori 365 de zile pe an!

Gandeste-te ce-ai putea face cu sticlele de plastic pe care le folosesti pentru a-ti fi utile in activitatea ta profesioanala sau in viata persoanala.

Daca ai idei care crezi ca mertia adauga acestui articol, te rog sa ne scrii pe adresa office @ casadecomertdona . ro si o sa-ti facem cunoscuta contributia.

TAGS:

Comment

Lasă un răspuns