Cum sa organizezi colectarea selectiva intr-o Asociatie de Proprietari din Romania

Category:
Colectarea-selectiva intr-o asociatie de proprietari

Conpania Casa de Comert Dona NU se ocupa de ridicarea, sortarea sau depozitarea deseurilor pentru persoane fizice sau juridice.

Rolul blogului nostru este de a veni in sprijinul persoanelor interesate. Noi te putem ajuta cu recipientele necesare pentru colectarea si depozitarea selectiva a deseurilor de orice gen.

Indiferent de dimensiunile imobilului adminsitrat de o Administratie de Proprietari, fiecare dintre ele trebuie sa indeplineasca anumite obiective pentru a putea colecta selectiv deseurile.

Mai jos ti-am pregatit in ordine cronologica aspectele pe care trebuie sa le rezolvi pentru a implementa colectarae selectiva in cadrul imobilului pe care-l administrezi.

  • Dezvoltarea unui contract adaptat intre Asociatia de Proprietari si Firma de salubrizare

Primul pas este contractarea firmei de salubrizare pentru a afla care sunt tipurile de recipiente pe care le pot manipula pentru colectarea selectiva. Cele mai utilizate sunt:

  • Pubelele de gunoi cu capacitatea de 120, 240 sau 360 de litri;
  • Containere (din metal sau propilena) pe roti cu capacitatea de 660, 770, 1100 sau 1700 de litri;
  • Containere Igloo (cotainere clopotel) cu volum de 1100 litri, aproximativ 1 metru cub.

In functie doar de raspunsul lor poti alege tipul de recipient pentru colectarea si depozitarea gunoiului.

Tot cu ajutorul lor poti face o estimare a cantitatilor de deseuri, astfel incat sa poti achizitiona exact numarul de recipiente de care ai nevoie si la capacitatea optima.

Unele companii de salubritate ofera cateva recipiente pentru colectarea deseurilor. Daca aceste nu sunt suficiente, poti oricand achizitiona produse suplimentare de la companiile de profi.

  • Achizitionarea recipientelor

Indiferent de modelul ales, intotdeauna, vei gasi produse noi, dar si second hand.

Costul dintre ele fiind de la dublu la simplu. In functie de bugetul disponibil poti cumpara o parte din produse noi si altele second hand.

Administratiile de proprietari nu sunt obligate sa achizitioneaze exclusiv prin Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Cu toate acestea, Administratiile pot sa-si organizeze propriile licitatii.

Creeaza un mail model de solicitare de oferta de pret pentru recipientele care te interesaeza si transmite separate catre 4-5 companii.

Compara ofertele primite si alege-o pe cea mai buna.

Nu uita, pubelele sau containerele pe care le cumperi nu trebuie sa fie neaparat noi, pot fi si second hand.

Inclusiv marketplace-ul de la emag are listate mai multe companii din Romania care furnizeaza pubele sau containere pentru gunoi.

Atentie, de cele mai multe ori preturile de pe emag sunt mai mari decat preturile folosite de comercianti.

Daca gasesti ceva pe emag, oricand poti cauta si contacta direct compania care comercializeaza respectivele produse.

Europubela Noua

Europubela 240 Litri verde pe roti

Europubela Second hand

Europubela secondhand 120 litri verde

Container

Container gunoi pe roti de 770 litri
  • Stabilirea punctelor de colectare a deseurilor pentru locatari

In functie de caracteristicile imobilului si de accesul pentru firma de salubrizare, tu, in calitate de reprezentant al Administratiei de Proprietari trebuie sa alegi zonele in care vor fi amplasate recipientele pentru colectarea selectiva a deseurilor.

In cadrul imobilelor mai vechi, prevazute cu tubulatura pentru gunoi, recipientele pentru colectare pot fi amplasate in cadrul incaperii in care se afla propriu-zis ‘topoganul’ pentru gunoi.

In cazul in care nu este loc suficient pentru a amplasa toate recipientele necesare. Colectarea selectiva se paote programa pe rand: hartia si cartonul in prima saptamana a fiecarei luni, plasticul in saptaman 2 si tot mai departe.

Pentru gunoiul menajer poate fi folosita in continuare tubulatura pentru a evita problemele cu mirosurile neplacute sau igiena.

Daca bugetul este foarte mic, poti achizitiona recipiente de mari dimensiuni pentru a le amplasa intr-o zona special amenajata si usor accesibila pentru toti locatarii.

zona recipiente depozitare deseuri
  • Informarea si educarea locatarilor pentru colectarea selectiva

Chiar daca ai parcurs ceilalti 3 pasi cu foarte mare atentie, trebuie sa ai in vedere informarea si pregatirea co-propritarilor pentru a intelege si respecta rigorile colectarii selective de catre toata lumea.

Organizeaza inca de la inceput intalniri periodice cu ceilalti locatari pentru a-i face sa inteleaga impactul pe care il are comportamentul lor atunci cand nu colecteaza selectiv.

Prin astfel de intalniri transparente vei castiga mult mai usor adepti si sustinatori ai acestui demers.

Iar acestia te vor sustine mai departe in co-optarea altora pana vei reusi sa-i faci parte din schimbare.

ce deseuri colectez in Pubela Verde
ce deseuri colectez in Pubela Galbena?
ce deseuri colectez in Pubela Albastra?
  • Asumarea unui regulament la nivelul asociatiei de proprietari

Este bine stiut ca lucrurile agreata si ne asumate printr-un inscris, indiferent de natura relatiilor, va duce mai devreme sau mai tarziu la situatii de conflict.

Existenta unor sanctiuni/penalitati pentru nerespectarea colectarii selective este absolut obligatorie. Doar asa se vor simti implicati, dar si responsabili de actiunile sau mai bine zis inactiunile lor.

Existenta unui regulament clar si asumat de catre toata lumea, va evita situatii de conflict si discutii inutile.

Concluzie

Curand vom reveni si cu modele de materiale informatioanale (in format virtual) pe care sa le poti disemina catre toti locatarii imobilului pe care il administrezi.

Mai multe resurse utile in colectarea selectiva si reciclarea creativa gasesti pe pagina de resurse, pe pagina noastra de Facebook sau de Pinterest.

Conpania Casa de Comert Dona NU se ocupa de ridicarea, sortarea sau depozitarea deseurilor pentru persoane fizice sau juridice. Rolul acestui blog este de a veni in sprijinul persoanelor interesate. Noi te putem ajuta cu recipientele necesare pentru colectarea si depozitarea selectiva a deseurilor de orice gen.

TAGS:

Lasă un răspuns