Checklist pentru colectarea selectiva intr-o firma cu pana in 30 de angajati

Category:
checklist colectare selectiva

Conpania Casa de Comert Dona NU se ocupa de ridicarea, sortarea sau depozitarea deseurilor pentru persoane fizice sau juridice.

Rolul blogului nostru este de a veni in sprijinul persoanelor interesate. Noi te putem ajuta cu recipientele necesare pentru colectarea si depozitarea selectiva a deseurilor de orice gen.

Pentru a veni in sprijinul companiilor si institutiilor de mici dimensiuni dar care vor sa se implice in colectarea seletiva a deseurilor si reciclarea acestora un checklist.

Checklist-ul colectare selectiva te juta pe tine, persoana resaponabila cu implementarea colectarii selectiva a deseurilor. Aduna la un loc categoriile de informatii de care ai nevoie pentri promovarea catre colegi, tipurile de furnizori si servicii, care si cate recipiente ai nevoe sau unde sa realizezi zonele de colectare.

Mai jos in articol le gasesti pe toate explicate mai pe larg.

Poti descarca un document excel de tip checklist care poate fi tiparit foarte usor.

 1. Contractarea Serviciilor de Salubrizare pentru colectarea selectiva

Exista mai multe firme de salubrizare n aproape orice oras din Romania care asigura servicii de salubrizare.

Majoritatea au infrastructura necesara colectarii selective, dar nu toate, asa ca trebuie sa te asiguri de acest lucru inainte de-a semna orice contract.

pictograma-ccd-checklist

Sunt chiar orase unde serviciile sunt gratuite inclusiv pentru colectarea selectiva. Cauta pe internet, si solicita oferte de la toate firmele din orasul tau.

Gândește-te ce tipuri de deșeuri se strâng în sediul vostru de la amabalajele pentru mâncare, la ambalajele coletelor pe care le primiti sau expediati si nu numai.

Astfel, vei putea mult mai usor estima ce cantitati de deseuri produce compania din care faci parte pe fiecare categorie: hartie, carton, sticla, plastic, electrice/electronice sau resturi de mancare.

Acest aspect va avea impact asupra pretului, in cazul in care vei plati pentru acest serviciu, asa ca ai tot interesul sa evaluezi cat mai aproape de realitate deseurile produse.

Desi multa lume este reticenta, argumentand ca este o alta grija in plus sau ca nici macar firmele de salubrizare nu sunt pregatite pentru colectarea selectiva.

Aspect ce nu este intotdeauna adevarat. Poate in orasele mai mici din Romania se intampla, unde este o singura firma de salubrizare si aceea sa nu poata colecta selectiv.

 1. Achizitionarea recipientelor adecvate pentru colectarea selectiva

Un aspect crucial in potentialul success al implentarii colectarii selective.

Cu cat acest proces este mai usor si necesita cat mai putin efort din partea colegilor cu atat vei avea mai multe sanse de succes.

Aici nu exista o reteta de succes universal valabila. Fiecare companie are propriul sediu cu caracteristicile lui si un stil propriu de a-si desfasura activitatea.

Din avest motiv, tu, persoana responsabila pentru implementarea colectarii selective in firma din care faci parte trebuie sa ai in vedere tot timpul acest aspect.

Informarea are rolul de a-ti ajuta colegii sa se adapteze schimbarii. De altfel, nu este nimic nou, este cel putin obisnuita reticienta la schimbare a oricarei persoane.

Procesul de colectare selectiva poate fi simplificat pentru Echipa oricarei companii daca le pui la dispozitie recipiente adecvate la tot pasul si daca ii informezi correct.

 

De exemplu pentru o firma de contabilitate elemente obligatorii pentru colectare ar fi:

 • 1 recipient pentru colectarea hartiei la fiecare birou pentru fiecare persoana;
 • 2 sau mai multe recipiente (in functie de cat de mare este colectivul) pentru resturi de mancare, caserole de livrare;
 • 1 sau 2 recipiente pentru colectarea plasticului provenit de la sticlele de apa si suc, ambalaje de la diferite colete si altele;
 • 1 zona pentru depozitarea aparatelor electronice stricate si a bateriilor epuizate

Recipientul poate fi cos de gunoi respectand codul de culori. Sau poti avea o abordare „mai ecologica” si sa improvizezi pentru unele tipuri de deseuri, cum ar fi: pentru hartie poti folosi cutia in care sunt livrate top-urile de hartie.

 

Procesul de informare nu este unul de o saptamana sau doua. Trebuie sa ai o abordare serioasa si sa te pregatesti sa faci acest lucru pentru o perioada mai lunga de timp inca dinaintea colectarii selective propriu-zise.

Doar asa vei reusi sa determini schimbarea de comportament necesare, din parte tuturor colegilor.

Nu te descuraja la primele semne de rezistenta sau in fata carcotasilor. Este mai simplu sa critici sau sa ironizezi decat sa construtesti sau sa produci o schimbare.

Nu e simplu, dar nici imposibil. Asa ca sa mergem la pasul urmator: comunicarea si informarea colectivului.

colectarea selectiva pe culori
 1. Informarea pre si post implementarii colectarii selective

Colegii trebuie informati in prealabil. Nu poti avea asteptarea ca in urma unui e-mail vor stii ce au de facut si o si vor face intotdeauna corect.

Din acest motiv, trebuie sa vii in preintampinarea situatiilor neplacute printr-o informare ampla inainte de orice modificare in interiorul companiei.

Foloseste codul de culori standardizat pentru a-ti informa colegii unde trebuie sa arunce fiecare tip de deseu.

ce deseuri colectez in Pubela Verde
ce deseuri colectez in Pubela Galbena?
ce deseuri colectez in Pubela Albastra?

Alege recipiente care se preteaza activitatii firmei pe care o reprezinti si tipului de deseuri produse.

Informarile initiale trebuie sa raspunda la cateva intrebari pentru a castiga increderea colegilor, dar si implicarea lor:

 • De ce face firma acest lucru;
 • Care sunt beneficiile firmei;
 • Care sunt beneficiile individuale;
 • Cat este de greu?
 • De unde imi iau informatii suplimentare?
 • Cine este persoana responsabila?
 • Ce trebuie sa fac eu ? (fiecare coleg).

 

Poti face acest lucru prin intermediul mai multor canale de informare:

 • e-mailuri catre toti colegii (infografice, tutoriale video, checklist-uri, template-uri);
 • crearea unei pagini web doar pentru colegi cu toate informatiile;
 • poti lipi postere sau infografice in sediu;
 • sa organizezi discutii deschise pe aceasta tema.
 1. Pregatirea sediului pentru colectarea selectiva

Acest pas este cel puțin la fel de important ce celelalte.

Daca aceasta schimbare (colectarea selectiva) va presupune mult efort din partea colectivului vei intampina o rezistenta importanta din partea lor.

Lucreaza cu o copie sau schita a locatiei. In functie de locul prin care se face accesul in sediul, locul unde se mananca, dar si unde petrec cel mai mult timp colegii in pauze, trebuie sa amplasezi si “zonele de colectare”.

In functie de tipul de deseuri pe care le produceti alege si ce tip sau cate recipiente de colectare ai nevoie pentru fiecare categorie de deseuri.

De exemplu, pentru firma mica cu sediul intr-un apartament de 3 camere avand maxim 10 angajati. Cum ar fi o firma de contabilitate, Web, casa de avocatura, birou judecatoresc, notar, un birou de traduceri sau multe altele va produce mai multe deseuri:

 • Din plastic si carton in urma produselor de consumate la locul de munca;
 • Hartie in urma activitatii derulate;

Intr-o astfel de situatie recomandarea este sa alegi mai multe recipiente pentru colectarea hartiei, plasticului si cartonului comparativ cu celelalte.

O abordare fireasca ar fi un recipient pentru colectarea hartie pentru fiecare membru al echipei si recipiente pentru colectarea plasticului si cartonului in fiecare incapere sau in zona in care se mananca si/sau se petrece timp in pauze.

Zonele de colectare trebuie sa fie pe traseul obisnuit pentru orice membru al echipei si semnalizate corespunzator cu cateva postere de informare si semne de directionare catre acestea.

Daca anterior ai ales sa creezi o pagina web cu toate informatiile relevante poti adauga inclusiv unde sunt amplasate exact recipientele de colectare.

Conpania Casa de Comert Dona NU se ocupa de ridicarea, sortarea sau depozitarea deseurilor pentru persoane fizice sau juridice. Rolul acestui blog este de a veni in sprijinul persoanelor interesate. Noi te putem ajuta cu recipientele necesare pentru colectarea si depozitarea selectiva a deseurilor de orice gen.

TAGS:

Lasă un răspuns