Aplicatii de raportare si colectare a deseurilor

Category:
Aplicatii reciclare si colectare deseuri

Conpania Casa de Comert Dona NU se ocupa de ridicarea, sortarea sau depozitarea deseurilor pentru persoane fizice sau juridice.

Rolul blogului nostru este de a veni in sprijinul persoanelor interesate. Noi te putem ajuta cu recipientele necesare pentru colectarea si depozitarea selectiva a deseurilor de orice gen.

Introducere

Gestionarea deseurilor poate fi mai ieftina si mult mai usoara cu ajutorul aplicatiilor inteligente.

In ultimii ani, mai multe organizatii de protectia mediului, companii sau grupuri de initiativa au dezvoltat aplicatii inteligente in domeniul gestionarii deseurilor si reciclarii, care te ajuta sa identifici:

  • cele mai apropiate puncte de colectare a deseurilor in functie de locatia utilizatorului pentru fiecare tip de deseu: electrocasnice, hartie, sticla, carton, menajer;
  • notificari cu privire la campanii de colectare a deseurilor de orice tip;
  • materiale educative despre traseul gunoiului, impactul nivelului scazut de reciclare asupra mediului incojurator;
  • idei deosebite pentru reutilizarea unor ambalaje si produse vechi cu defect sau fara.

 

De ce sa folosesti aplicatii smart?

Folosindu-te de aceste aplicatii, efortul necesar din partea ta pentru o colectare selectiva a gunoiului sau pentru o reciclare partiala a gunoiului (sa zicem depozitarea separata a sticlelor din plastic de apa si suc) este minimal.

Unele centre de colectare sunt amplasate chiar in interiorul marilor centre comerciale si supermarket-uri, astfel ca-ti ramane sa le identifici pe cele din drumul tau si sa iei gunoiul cu tine atunci cand treci pe acolo.

Cel mai simplu este sa incepi cu hartia, bateriile sau cu sticlele din plastic. Niciuna nu produce mirosuri neplacute, iar daca din sticle scoti aerul nici nu ocupa mult loc.

Bateriile si sticlele le poti recicla inclusiv la supermarket-uri sau benzinarii, unde exista aparate special create.

Aceste aparate au un aspect asemenator automatelor de cafea sau tonomatelor de suc in care poti arunca odata pe luna, atunci cand faci cumparaturile pentru sediu, toate sticlele adunate.

La o sticla de plastic de apa pe zi pentru fiecare persoana, pentru o firma cu doar 10 angajati, inseamna 10 sticle de plastic pe zi, cel putin 200 de sticle de plastic pe luna pentru o singura firma.

Nici noi, nici tu nu ai vrea sa caculam nici macar numarul de sticle de plastic produse de angajatii firmelor din Bucuresti in timpul programului de lucru, dar cantitatea totala de gunoi care ar putea fi reutilizata?

Alege care aplicatie iti este mai de folos, descarc-o si incepe sa selectezi deseurile atata cat poti, tot e mai bine decat nimic.

Daca te organizezi o poti face fara a insemna pentru tine o grija sau un task in plus pe care trebuie sa-l rezolvi periodic.

 

Aplicatia Unde Reciclam

Un proiect initiat de Societatea Nationala de Recilare a Bateriilor ce si-a propus crearea unei retele de puncte de colectare pe baza principiului unde azhitionezi baterii acolo poti sa le si predai pe cele vechi.

Astfel, SNRB a reusit sa creeze o retea de 3.000 de parteneri in randul magazinelor mici, magazinelor de tip retail, benzinarii, scoli si alte institutii publice.

In functie de pozitia ta, aceasta aplicatie (disponibila online pe App Store sau Google Play) iti arata imediat cele mai apropiate de centre de colectare a bateriilor si a electronicelor.

Aplicatia Unde Reciclam - Centre Colectare Baterii

Aplicatia Unde Reciclam – Centre Colectare Baterii


Aplicatia Unde Reciclam Baterii- localizare pe harta

Aplicatia Unde Reciclam Baterii- localizare pe harta


Aplicatia Unde Reciclam Eletronice - localizare pe harta

Aplicatia Unde Reciclam Eletronice – localizare pe harta

Identifica-le pe cele aflate in zona domiciliului tau sau sediului in care-ti desfasori activitatea, astfel incat, reciclarea bateriilor sa fie o simpla predare la unul dintre punctele alese anume in drumul tau, fara eforturi suplimentare.

Cum am spus bateriile nu au miros, asa ca nu e greu sa faci o cutie separata in care toti colegii sau membrii familiei sa arunce bateriile uzate (de la tastatura, mouse, telecomenda, alarme de incendiu).

 

 Harta Interactiva a Reciclarii

Un proiect al Asociatiei Environ in parteneriat cu Asociatia Sistemnul de Reciclare a Bateriilor (SNRB) integreaza punctele de colectare a bateriilor cu centre de colectare deseuri electrice si eelctrocasnice.

„Prin lansarea acestei aplicatii, incercam sa transformam tehnologia intr-un aliat in lupta noastra pentru protejarea mediului inconjurator si a sanatatii umane.

Rata de colectare a deseurilor este puternic dependenta de gradul de informare al populatiei si de existetța unei retele de puncte de colectare […].” Andrei Orban, presedintele Asociatiei Environ.

 

„Aventurile lui Baterel”

Este o aplicatie educativa pentru copii, ce vine in completarea apliatiei Hartii Interactive a Reciclarii, disponibila, de asemenea, pe IoS si Android.

Folosind materiale video atractive aplicatia „Aventurile lui Baterel” are ca scop educarea si incurajarea copiilor in reciclarea deseurilor folosind un sistem de premiere.

In functie de activitatile realizate copii primesc puncte, iar la final cei cu cele mai multe puncte primesc premii valoroase.

 

Aplicatia Sigurec

Aplicatia Sigurec dezvoltata de Green Group in parteneriat cu Institutul Verde si Asociatia Pretuieste Viata ofera o gama variata de servicii si informatii de sprecialiate:

  • Locatii colectare deseuri;
  • Dezvoltarea unui profil personal de reciclator;
  • Serviciu colectare deseuri de la domiciliu/sediu;
  • Monitorizarea performantei colectarii prin scanarea codurilor de bare pentru vouchere;
  • Monitorizarea cantitatii de CO2 salvata;
  • Colectarea de recompense pentru deseurile reciclate.
Aplicatia Sigurec Vedere de Ansabmlu 1

Aplicatia Sigurec Vedere de Ansabmlu 1

 

Aplicatia Sigurec Vedere de Ansabmlu 2

Aplicatia Sigurec Vedere de Ansabmlu 2


Aplicatia Sigurec Profil Personal

Aplicatia Sigurec Profil Personal


Aplicatia Sigurec - Harta locatii colectare deseuri

Aplicatia Sigurec – Harta locatii colectare deseuri


Aplicatia Sigurec Lista centrelor de colectare

Aplicatia Sigurec Lista centrelor de colectare

Utilizatorii care colecteaza puncte intra automat intr-un concurs prin tragere la sorti si pot castiga premii substantiale constand in: „2000 de seturi de sacose pentru colectarea deseurilor, 15 biciclete Pegas, 3 tablete iPad mini, 2 trotinete electrice E-twow, 2 telefoane iPhone 6 si marele premiu, o masina Toyota Yaris Hybrid.”

Sigurec este si ea gratuita si disponibila atat pentru IOS cat si pentru Android.

 

Let’s Do it!” – Romania (LDIR)

Aceasta aplicatie se concentreaza pe raportarea zonelor din oras sau din natura in care sunt depozitate necourespunzator deseurile.

Utilizatorii care transmit astfel de sesizari sunt informati periodic pe parcurusl celor 30 de zile, termen in care autoritatile trebuie sa elibereze si sa igienizeze zona.

Fiecare raportare transmisa prin intermediul aplicatiei include coordonatele GPS ale zonei indicate, detaliile despre deseurile depozitate (tipul de gunoi sau dimensiuni).

Aplicatia Let’s Do it!” este gratuita si dipsonibila pe Android si IOS.

 

Aplicatia Unde Reciclam - Raportare Pasul 3

Aplicatia Unde Reciclam – Raportare Pasul 3

Aplicatia Unde Reciclam - Raportare Pasul 4

Aplicatia Unde Reciclam – Raportare Pasul 4

DEEECollect

DEEECollect este un proiect realizat de Patrula de Reciclare impreuna cu Fundatia Telekom ce a presupus dezvoltarea unei aplicatii pentru colectarea deseurilor electrice si pentru dezvoltarea educatiei de mediu in randul elevillor din Romania.

Asemanatoare celorlelalte aplicatii, DEEECollect are 3 servicii:

”Unde duci DEEE la reciclare” – harta punctelor de reciclare amplasate in cadrul unitatilor de invatamant participante in program;

”Aici sunt DEEE”- este harta deseurilor dîn Romania construita cu ajutorul utilizatorilor care semnaleaza deseurile electrice pe care le-au vazut aruncate oriunde in spatiu public. https://www.colecteaza.ro/

”Cheama-ne sa te scapam de DEEE gratis” – presupune preluarea deseurilor electrice de la domiciliu.

Din pacate aceasta aplicatie este disponibila doar pentru Android, nu si pentru IOS.

 

Civicalert.ro

Civicalert.ro este o aplicatie generala ce permite raportarea imediata si simpla prin completarea unui formular in 3 pasi, poza, locatie si descriere catre aproape orice institutie publica din Romania.

Aceata aplicatie te ajuta cu directionarea sesizarii pe care vrei s-o transmiti catre intitutia abilitata a statului in functie de problema identificata: gropi in carosabil, taieri ilegale de paduri, gunoaie depozitate neconform precum si altele.

 

Circularia

Este o platforma, nu o aplicatie, care aduce impreuna generatorii de deseuri (companii, institutii, organizatii, persoane fizice) cu cei care le pot transforma – upcyclers (mici antreprenori, mesteri, artizani, designeri de interior si de produs, institutii si organizatii profesionale).

Sursa: https://www.wall-street.ro/articol/Start-Up/217083/7-start-up-uri-sociale-de-luat-ca-model-pentru-antreprenorii-romani.html

 

BuyMySell 

„Bursa de tranzactionare de la legume si fructe pana la materiale reciclabile”.

Pe langa optiunile conferite de celelalalte aplicatii similara de a indentifica punctele si/sau companiile de colectare selectiva a deseurilor,  BuyMySell iti ofera posibilitatead de a castiga bani din aceasta activitate.

BuyMuSell este o aplicatie prin care colectorii de deseuri pot licita pentru stocurile de deseuri anuntate de persoane fizice si juridice in cadrul aplicatiei.

Aplicatia este grauita si disponobila, din pacate, doar pe Android, cel putin pentru moment.

 

„Incercam sa cream o piata atat pentru vanzarea deseurilor, cat si pentru predarea gratuita a acestora catre firmele de reciclare, in functie de alegerea fiecaruia dintre noi.

Fiecare persoana poate publica stocurile colectate, iar firmele de reciclare pot licita pentru ele sau le pot colecta gratuit” (Bogdan Marin, initiator), Sursa: https://www.click.ro/news/national/aparut-aplicatia-care-iti-permite-sa-faci-bani-din-deseurile-reciclabile

 

Concluzie

Indiferent daca vrei sa incepi selectarea gunoiului sau doar sa raportezi zonele in care este depozitat ilegal gunoiul, aplicatiile moderne te ajuta foarte mult reducand considerabil orice efort din partea ta.

Castigi si timp si bani cu ajutorul lor.

Nu are rost sa mai platesti bani transportatorilor si taxe pentru groapa de gunoi pentru a scapa de diferite tipuri de deseuri.

Sunt multe lucruri pe care cu totii le cumparam si care pot fi reutilizate si in alte scopuri decat cele pentru care au fost cumparate. Doar pentru sticlele de plastic am gasit 10 transofrmari in late produse utile.

De altfel, toata industria Do It Yourself (DIY) se bazeaza intr-o proportie covarsitoare pe reutilizarea ambalajelor si a unor produse cu scopul de salva cheltuieli cu achizionarea unui produs dedicat.

Astfel se reduce atat nivelul consumului de produse si servicii cat si cantitatea de deseuri produsa pe cap de locuitor.

Folosind aplicatiile din domeniu poti apela la firme specializate care pe langa ca te debaraseaza de deseuri fara costuri, le recicleaza si le reutilizeaza in diverse alte scopuri.

Foloseste de aceasta oportunitate a aplicatiilor pentru de a te debarasa fara costuri de orice tip de deseuri (puncte de colectare, centre de reciclare, campanii de colectare deseuri) si sa reduci astfel impactul pe care il ai si tu asupra mediului.

Conpania Casa de Comert Dona NU se ocupa de ridicarea, sortarea sau depozitarea deseurilor pentru persoane fizice sau juridice. Rolul acestui blog este de a veni in sprijinul persoanelor interesate. Noi te putem ajuta cu recipientele necesare pentru colectarea si depozitarea selectiva a deseurilor de orice gen.

TAGS:

Lasă un răspuns