Alternative pentru produsele din plastic de unica folosinta

Category:
Alternative-pentru-produsele-din-plastic-interzise

Conpania Casa de Comert Dona NU se ocupa de ridicarea, sortarea sau depozitarea deseurilor pentru persoane fizice sau juridice.

Rolul blogului nostru este de a veni in sprijinul persoanelor interesate. Noi te putem ajuta cu recipientele necesare pentru colectarea si depozitarea selectiva a deseurilor de orice gen.

Inca din luna martie 2019, Parlamentul European a adoptat accordul privind interzicerea unor produse de unica folosinta realizate din plastic.

Aceasta decizie vine ca un semn normal de responsabilitate la nivel european avand in vedere ultimele studii de specialitate privind impactul plasticului asupra mediului.

Nimanui, in ziua de astazi, nu-i mai este straina o poza cu un peste sufocat de o punga de plastic.

In acest sens, la nivel european s-a decis interzicerea mai multor produse din plastic de unica folosinta.

  • „Tacamuri din plastic de unică folosinta (furculite, cutite, linguri, betisoare);
  • Farfurii din plastic de unica folosinta;
  • Paie din plastic;
  • Betisoare de urechi din plastic;
  • Betisoare din plastic pentru baloane;
  • Produse si recipiente pentru alimente din material plastic oxodegradabil si recipiente pentru bauturi fabricate din polistiren expandat.”

Sursa: HotNews https://www.hotnews.ro/stiri-mediu-23055714-lista-produselor-din-plastic-unica-folosinta-care-vor-interzise-din-2021-decizia-fost-luata-parlamentul-european.htm

Alternativele pentru produsele din plastic de unica folosinta pot fi: produse reutilizabile, produse din materiale biodegradabile sau din materiale ce pot fi reciclate cel putin la nivel industrial.

Cu putina creativitate poti rezolva problema acestor produse cu cateva lucruri la indemana oricui.

Uite la ce ne-am gandit noi.

Paharele din plastic pot fi inlocuite cu pahare de carton sau …

Bine cunoscutele pahare de plastic pe care le folosim de obicei la petreceri pentru a evita spargerea paharelor precum si munca de a le spala ulterior.

Totusi, pentru a nu mai consuma atata plastic, dar si pentru e evita munca necesara folosirii paharelor de sticla, ai putea opta pentru paharele din carton.

Acestea sunt deja peste tot in piata din Romania fiind demult utilizate pentru aparatele de cafea.

In privinta cafelei de dimineata, in loc sa folosesti paharul de plastic sau de carton iti poti cumpara o cana din plastic reutilizabila.

Realizate din plastic rezistent si de cele mai multe ori prevazute cu termos sunt perfecte pentru a lua una cu tine in fiecare zi .

Este mai simplu, mai ieftin, mai elegant si cu mai putin plastic la gunoi.

Inlocuieste paiele din plastic cu cele de carton sau …

Paiele din plastic pe care le folosim la bauturi pot fi usor inlocuite cu paie din carton, ce pot fi ulterior usor reciclate. Si paiele de carton sunt de unica folosinta si se bucura de aceeasi protectie igienica.

Pentru ca paiele fie ele din platic sau carton sa fie in siguranta pana ajung sa fie utilizate, sunt ambalate intr-o polita subtire din plastic.

Este adevarat ca din nou avem plastic, dar un platic subtire mult mai usor biodegradabil.

Finalmente, cea mai buna solutie ar fi sa renuntam la paie de fiecare data cand putem aceste lucru.

De exemplu, atunci cand ne cumparam de mancare de la fast food, dar mancam in locatia respectiva nu avem nevoie nici de pai si nici de capacul din plastic.

Daca mergem cu masina, bineinteles, ca sunt utile, dar de ce sa folosim un produs cu un impact atat de mare asupra mediului inclusiv in situatiile in care nu este strict necesar.

Daca pentru pai s-ar cere un cost suplimentar precum pentru punga, cu siguranta mai multe persoane ar renunta atunci cand nu au neaparat nevoie.

Farfuriile din plastic trebuie sa fie istorie

Farfuriile din plastic de unica folosinta sunt si ele intens utilizate cand vine vorba de petreceri, mai ales in cazul copiilor.

Pe langa avantajul de a nu mai fi nevoie sa speli vasele la final, utiilizarea farfuriilor din plastic are si avantajul de a nu avea vase sparte sau chiar copii accidentati.

O alternativa prietenoasa cu mediul pentru farfuriile din plastic dar care sa aibe ambele avantaje o reprezinta farfuriile din carton.

Inclusiv costul este similar, iar in privinta design-ului in cazul farfuriilor din carton este mult mai usor de personalizat.

Produste-din-carton-sau-lemn

Nu ai nevoie de betisoare din plastic pentru baloane

Aceste bete pot fi extrem de usor inlocuite cu bete din lemn subtire precum cele folosita la vata de zahar.

O alta varianta ar fi betele din guta, ambele variante avand un impact considerabil mai mic asupra mediului.

Conform unui studiu realizat de ONU, plasticul biodegradabil nu se descompune in apa.

Deoarece apa protejeaza plasticul de la expunerea la temperaturi ridicate si astfel nu au loc anumite procese industriale.

Avand in vedere ca 20 de milioane de tone de plastic ajung anual in apele lumii, consumul de plastic fie el biodegradabil sau nu trebuie sa scada covarsitor la nivel mondial.

Scapa de recipientele din plastic oxodegradabil

Daca pana acum am vorbit de produse care desi sunt consumate ocazional, la nivel global au un impact negativ serios, acum vorbim de produse utilizate zilnic.

Sunt pline supermarket-urile din Romania si frigiderele de caserole si diferite alte recipiente dintr-un plastic ce se dezintegreaza greu si este si nesanatos.

Pentru pachetul de pranz, pentru a transporta mancarea in diferite situatii poti folosi la fel de bine caserolele din sticla reutilizabile.

Folosind recipientele din plastic o sa observi ca mancarea este mai buna. Plasticul intotdeauna influenteaza gustul.

Aceeasi situatie este si cu recipientele pentru bauturi. Mult mai bine se pastreaza orice lichid intr-un recipient din sticla in comparatie cu unul din plastic.

Pentru ca

Asa cum nu este nimeni de neinlocuit, orice produse pe care le folosim pot fi inlocuite cu altceva care sa nu aibe un impact atat de mare asupra mediului inconjurator.

Totul depinde doar de noi, societatea, de nivelul nostru de responsabilitate si de respect fata de generatiile viitoare.

Reciclarea, reutilizarea si reducerea consumului nu mai sunt doar niste idei occidentale la moda sau un trend corporatist.

Este o obligatie cetateneasca a noastra, a tuturor. Momentul sa actionam a venit demult! Tu ce mai astepti?

Mai multe sfaturi despre colectarea selectiva si reciclarea creativa gasesti pe blog-ul nostru sau pe pagina de resurse utile.

TAGS:

Lasă un răspuns